Wie speelde Jezus?

Het is toch wel de hoofdrol van the Passion. Het spelen van Jezus.
Wie heeft de hoofdrol vertolkt in andere jaren? Het antwoord vind je op deze pagina. De laatste uitvoering staat bovenin.

2024 in Zeist

In het jaar in 2024 is Jezus gespeeld door William Spaaij.
Spaaij speelde in tal van musicals, waaronder Grease, Mary Poppins, De kleine blonde dood, Ramses Shaffy en The sound of music.

2023 in Harlingen

De hoofdrol van Jezus was in 2023 gespeeld door acteur Sinan Eroglu. De acteur heeft een toneelopleiding in Amsterdam afgerond en speelde in series als GTST, Lieve Liza, Flikken Maastricht en De mannentester. In 2022 was de acteur in de Nederlandse bioscopen te zien in de films Costa!! en Foodies.

2022 in Doetinchem

De hoofdrol van Jezus was in 2022 de 26-jarige Soy Kroon. Dit was de jongste Jezus ooit. In 2020 zou de voormalig acteur uit GTST en Nieuwe Tijden al de rol spelen van Judas. Maar vanwege het coronavirus, kozen de makers uiteindelijk voor een andere insteek. Hij was nu duidelijk klaar voor een revanche.

2021 in Roermond met coronacrisis

In The Passion 2021 was de hoofdrol van Jezus voor Freek Bartels.
Hij is onder andere bekend als finalist van Wie is de Mol, maar ook van zijn rol in de musical Beauty and the Beast als Gaston en momenteel te zien in de serie "K van Karlijn".

2020 met coronacrisis

In 2020 zaten we in de coronacrisis en kon the Passion niet doorgaan. Er was dus geen hoofdrol voor Jezus in dit jaar.

2019 in Dordrecht

In The Passion 2019 was de hoofdrol van Jezus voor Edwin Jonker.
De toen 42-jarige Edwin Jonker was eerder te zien in de musical The Lion King en in de serie Klem. De acteur en zanger is zelf niet gelovig, maar vindt dit niet belangrijk om de rol goed te kunnen spelen. "Je hoeft niet gelovig te zijn om een goede Jezus neer te zetten."
Hij begon in 2000 met de musical Rent waarmee hij in 2001 een John Kraaijkamp Musical Award won voor 'Beste mannelijke bijrol'. Verder heeft hij in diverse films en tv-series gespeeld. Meer over Edwin Jonker op wikipedia

2018 in Amsterdam

In 2018 werd de hoofdrol van Jezus gespeeld door Tommie Christiaan.
Tommie komt uit Alkmaar en is bekend van de musicals en de films waarin hij speelde. Ook deed Christiaan mee aan The voice of Holland en dat was in 2015. In 2017 was hij nog te zien in beste zangers.

2017 in Leeuwarden

In 2017 speelde Soulzanger Dwight Dissels de Jezus-hoofdrol tijdens The Passion in Leeuwarden. Dat had hij op vrijdagavond 17 februari tijdens de finale van The Voice of Holland bekendgemaakt.
Veel mensen zal de combinatie Dwight Dissels en The Passion best wel logisch in de oren klinken. Want regelmatig liet hij al zien zijn geloof en muziek moeiteloos te combineren.
Michel Nillesen die hoofd televisie van de KRO-NCRV is zegt hierover: “We zijn erg blij met de keuze voor Dwight als Jezus-acteur dit jaar in The Passion. "

2016 in Amersfoort

In 2016 speelde Martijn Fischer de hoofdrol van Jezus in The Passion. De meeste mensen kennen de acteur Martijn Fischer door zijn vertolkingen van André Hazes in de musical Hij gelooft in Mij en van de film Bloed, zweet & tranen.
Paste Martijn wel in de rol van Jezus. Hij speelde het in ieder geval goed en Martijn zelf zegt hierover: “Ik voldoe niet helemaal aan het beeld dat mensen van Jezus hebben. De tengere man met de lange baard. Maar het gaat natuurlijk om de inhoud, om het levensverhaal van Jezus en wat ons dat kan leren.”

2015 in Enschede

In dit jaar speelde Jim de Groot de hoofdrol in het spektakel. Jim (geboren 26/8/1972) is acteur en de zoon van Boudewijn de Groot. Hij heeft gespeeld in diverse tv-series zoals bijv Baantes en Spangen en heeft diverse musical rollen gespeeld. Waaronder de rol van John Lennon in de musical Nilsson.

2014 in Groningen

In dit jaar was het Jan Dulles, pseudoniem van Jan Keuken, uit Volendam die bekend is van de 3JS.

2013 in Den Haag

Dit keer René van Kooten. Hij is een zanger, musical ster en speelde onder andere in de musicals Aida, Beauty and the Beast en Les Misérables.

2012 in Rotterdam

Het jaar daarop was het Danny de Munk uit Amsterdam. Hij speelde op 12-jarige leeftijd de hoofdrol in Ciske de Rat. En daarna heeft hij heel veel gedaan en is een bekende zanger.

2011 in Gouda

De eerste keer dat Jezus gespeeld werd was het Syb van der Ploeg die de eer had dit te mogen doen.En altijd spannend om te weten: Wie speelt Jezus in the Passion 2023.

Meer tips