Informatie over het kruis.

Een onderdeel van The Passion is ieder jaar ook weer de processie met het kruis. Veel mensen lopen mee in deze processie van een bepaalde plek in de stad naar het plein waar de opvoering met de artiesten is.
Er kunnen zo'n 1000 mensen meelopen in de stoet en er worden ongeveer 40 kruisdragers geselecteerd die vooraan het kruis dragen. Het kruis wordt gedragen door 18 personen en dit wordt tijdens de stoet afgewisseld. Dit afwisselen is ook wel nodig want het kruis is erg groot en zwaar.

Afmetingen

Het kruis is vrij blokkig en heeft een lengte van 6 meter en is 4 meter breed. Het totale gewicht is meer dan 300 kilogram.
Dit komt door het materiaal en de accu's die nodig zijn voor de verlichting binnenin het kruis. Het zijn 4 autoaccu's die zorgen dat honderden ledlampjes kunnen branden in het kruis. Wat echt wel fel verlicht is door al die lampjes. De eerste keer zaten er veel minder lampjes in dan tegenwoordig.

Als de uitzending van The Passion start op televisie dan zal op dat moment ook de stoet in beweging komen en op pad gaan. Daarna moet het juiste tijdsschema aangehouden worden want in de live uitzending moet het kruis op het juiste moment aankomen op het grote plein waar nog een stukje gelopen moet worden, waarna het kruis schuin op de grond wordt geplaatst. In de meeste gevallen is er dan een tocht afgelegd van ongeveer 2,5 kilometer.
Hoe de route in 2024 zal lopen is niet bekend en wordt ook niet van tevoren bekend gemaakt.

Wil je weten wie de bekende artiesten zijn die als deelnemer, speler meedoen? Kijk dan op Artiesten bij the Passion in 2024.

Meer tips